MOMELI

Mamaliga
1. Malaiul folosit se cerne de mai multe ori si fierberea se face la foc mic, altfel mamaliga se sfarma! Intr-un vas (tuci) se face o mamaliga obisnuita de dimensiuni reduse si nu se pune sare. Mamaliga obtinuta se rastoarna pe un fund de lemn si se amesteca cu malai cernut pina nu se mai lipeste de miini (atentie la amestec, de aceasta depinde taria si elasticitatea mamaligii finale). Apoi se pune din nou la fiert in tuci. Mamaliga este gata cind pluteste razant sau se inalta deasupra apei in care fierbe. Dupa fierbere, se scoate si se inveleste intr-o bucata de tifonsi se lasa la racit. Se adauga dupa preferinta diverse arome si coloranti (rom, zahar vanilat...), atractanti...
2. Se face o mamaliga obisnuita fara sare, iar dupa ce a fiert, se adauga malai pina amestecam foarte greu (operatiunea se face repede, altfel ramine malai nefiert). Trebuie sa se adune pe lingura si sa se desprinda de pe peretii tuciului. Racita, mamaliga va fii foarte tare si va rezista pe cirlig la citeva aruncari. Bineinteles, se pot adauga indulcitori, atractanti...
3. 3/4 parti malai, 1/4 parti faina alba la care se adauga si sofran. Se amesteca bine in stare uscata. Punem la fiert apa si adaugam cu lingura apa calda amestecind continutul pina devine ca o coca ceva mai tare. Cind apa a inceput sa dea in clocot, se fac bile si se pun in vasul in care fierbe apa. Cind se ridica la suprafata, se scot si se lasa la racit, apoi se framinta bine una cite una, se face un bulgare mare. In timpul framintarii se pot adauga atractanti...
PIINEA
Se inmoaie o bucata de miez de piine de marimea unui mar cu un ou batut. La fel de bine se poate inmuia in lapte. Se amesteca bine si se poate adauga halva, scortisoara...
GRIUL
5 parti apa si o parte griu. Se fierb pina apare miezul alb, se varsa apa si se toarna apa rece peste el. Se pastreaza la rece...
BOILES
1. Se amesteca bine: 2/4 pesmet, 1/4 malai cernut, 1/4 fulgi de ovaz. Se bat 12 oua la 500g compozitie, se toarna intr-un vas dupa care framantam bine pana omogenizam. Modelam cu mana bile de 1-2 cm diametru, si apoi le punem intr-o plasa de sarma si le introducem in apa clocotita. Le lasam la fiert pana se ridica la suprafata, le scoatem, le punem la scurs pe o carpa uscata, dupa care le punem la rece.
2. Se amesteca: 15% faina de soia, 10% alune prajite macinate fin, 25% gris, 25% malai, 20% lapte praf, 5% seminte prajite si macinate de canepa. Se amesteca cu 12 oua la 500g compozitie si se fierb pana se ridica la suprafata. Se recomanda nadirea cu bilute nefierte puse pe naditor sau in punga solubila.

Canepa - nada pentru crapi

Este o nada foarte usor de pregatit, apreciata atat de crap, cat si de clean, lin, mreana sau platica. Pescarii, fani al pescuitului stationar, sau mai bine zis concurentii, cunosc bine aceasta momeala prin ei devenind o momeala tot mai raspandita si In randul pescarilor sportivi. Mai multe asociatii de pescari din Anglia au interzis folosirea acestei nade pe apele administrate de ei, spunand ca pestii (in cazul lor babusca) devin "drogati" din cauza acestor seminte si pornesc In goana dupa momeala, hranindu-se peste nevoile curente. Se mai spunea ca semintele de canepa ajung pe fundul apei, prind radacini, marind vegetatia de pe fundul baltii… In cativa ani si-au dat seama ca era vorba doar de imaginatii, canepa fiind in cele din urma acceptata si in Anglia, devenind populara. Sursele cele mai rentabile pentru aceste seminte este in primul rand piata unde gasim semintele crude (daca le gasim), magazinele specializate in articole de pescuit (aici comerializandu-se in stare uscata) sau, daca nici aici nu avem noroc, merita sa incercam pe la Pet-Shop-uri deoarece semintele de canepa reprezinta hrana de baza pentru papagali si alte pasari exotice.
RETETA de preparare
Reteta de preparare este mai mult decat simpla. Luam 250g de seminte de canepa si adaugam 1 l de apa rece. Dupa primul clocot, micsoram focul incat sa fiarba incet in continuare. Dupa aproximativ 30 de minute semintele incep sa crape, din ele iesind embrionul. in aceste 30 de minute de fierbere va recomand sa deschideti geamurile (nu strica nici putin curent de aer) pentru ca mirosul placut, de canepa fiarta, in concentratie mare devine aproape insuportabil. Dupa ce marea majoritate a boabelor au crapat putem lua oala de pe foc, turnand apa uleioasa, de pe seminte, intr-un vas (ne va fi de mare folos la prepararea nadei uscate).
Semintele ramase fara apa firbinte vor primi un dus de apa rece (aproximativ 1 minut) prin care vor ajunge in starea corespunzatoare, deoarece lasandu-le sa se raceasca incet se vor inmuia prea tare. Acelasi efect va avea asupra lor si fiertul prelungit. Se vor deschide prea tare si vor fi prea moi. Pentru un efect mai evidentiat putem pune putin bicarbonat de sodiu, sau praf de copt, in apa in care vor fi fierte semintele. Astfel boabele se vor inchide la culoare iesind in evidenta albul embrionului . Daca activitatea de fierbere a semintelor de canepa, nu incanta familia sau vecinii (nu m-ar mira de loc acest fapt) putem sa preparam o cantitate mai mare, intr-o singura tura, mentinand proportia de 1:4 intre canepa si apa. Boabele fierte si calite le vom imparti in portii "de-o partida", si le punem in congelator.
Nu vor pierde de loc din aroma daca (important !) le inchidem ermetic in cutii, sau In pungi. Tinute numai la frigider, fara congelare, le putem pastra aproape o saptamana. Printr-o sita de 3 - 3,5 mm vor trece boabele bune pentru a fi adaugate In nada ramanand doar cele ideale pentru carlig.
Carligul folosit pentu boaba de canepa va fi de 14 - 18 cu tija subtire montura momelii realizandu-se trecand samanta prin carlig in directia crapaturii (la intepare varful carligului va actiona corect). Pentru pescuitul crapului (dar si pentru lin sau mreana) o samanta de canepa nu este de ajuns. In acest caz vom folosi un carlig de 8 - 12 si vom fixa cate un "fir de par" legat de carlig. Acest fir poate fi ata chirurgicala, ata dentara sau fir impletit (important e sa fie subtire si moale). Vom lipi cu Super Glue cateva boabe de canepa pe acest fir, montura putand fi folosita atat la pluta cat si la plumb, important este sa avem boabe de canepa fiarta si in nada folosita. O data ajunsi la locul partidei vom pune apa suficienta peste semintele de canepa fiarta, pentru ca acestea sa nu se usuce. Boabele deja uscate vor pluti la suprafata.
Pentru o partida organizata "la crap", important este sa folosim o nada simpla (nu foarte aromata), la care vom adauga semintele de canepa. Aroma puternica a canepei se combina greoi cu o aroma (puternica si ea) de capsuni, de exemplu. Vom adauga apa ramasa de la fierbere (va amintiti ca a fost separata intr-un vas) la 800 g de nada adaugand aproximativ 300 - 400 ml de apa. Este bine sa preparam amestecul inca din seara precedenta, astfel aroma va patrunde profund in nada. Vom adauga 1 - 2 pumni de canepa fiarta framatand-o bine pana la obtinerea starii dorite. Aceasta nada, ajunsa pe fundul apei, va crea un covor uleios, irezistibil pentru crapi, dar rabdare!. Dureaza cateva ore pana se vor aduna la masa pregatita. Pe al doilea carlig, sau pe cealalta montura lansata pe acest "covor aromat" putem folosi rama sau o bucata de carne, important e sa fie de culoare inchisa.

NADA PENTRU CRAP

INGREDIENTE
Canepa uscata 400 gr
TTX 1000 gr
Porumb bonduelle 500 gr
Spartura (uruiala) de porumb 600 gr
Ton 200 gr
betaina 20 ml
ceai de anason 50 ml
Mod de preparare: Cand ajungeti pe balta amestecati TTX-ul cu uruiala de porumb plus 1 - 2 cani de apa plata, ceaiul de anason si betaina. Omogenizati bine pana se leaga compozitia si apoi lasati-o sa respire  20 min. Semintele de canepa trebuie prajite 5 - 7 min pana incep sa pocneasca, de preferat acasa, iar cand le scoateti din cratita puneti-le intr-o carpa umeda si pisati-le , dupa care  pastrati-le intr-un borcan inchis bine. Adaugati porumbul si tonul maruntit apoi amestecati totul bine. Este o nada excelenta, merge pe orice apa si orice anotimp.

NADA PENTRU CARAS

INGREDIENTE
Maros mix cu betaina 1 kg
TTX 500 gr
canepa fiarta 500 gr
porumb conserva  500 gr
aditiv CSL 100 ml
Mod de preparare:
Se pune TTX -ul intr-un vas si se toarna apa peste el cat sa-l acopere - apa se va pune in etape urmarind sa obtinem o consitenta ca un terci moale. Lasam ttx-ul sa absoarba apa si intr-un alt vas amestecam celelalte componente. Porumbul poate fi pus cu tot cu zeama din conserva. Dupa umectarea corespunzatoare a ttx-ului se va lua din acesta si se va pune peste restul nadei, putin cate putin, pana vom obtine consistenta dorita. Daca nu gasiti nada Maros cu betaina, puteti folosi betaina separat, punand circa 30 gr la intreaga compozitie.

NADA PENTRU MREANA

INGREDIENTE
Viermusi 200 gr
Larve de tantar 100 gr
Rame de balegar cca 100 gr
Pamant de cartita cca 1000 gr
Nada mreana benzar 500 gr
Pelete mici (4-8 mm) de capsuni 500 gr
aroma cascaval 20 ml
Mod de preparare: Pamantul de cartita trebuie cernut printr-o sita cu ochiuri de 3 - 4 mm, apoi toate ingredientele se amesteca pana la omogenizare, dupa care se fac bulgari de nada cam de marimea unei portocale, cu care vom nadi locul ales. Cantitatea preparata ajunge pentru circa 5 ore si poate fi folosita si pe placa.

NADA PENTRU OBLET

recomandata in perioada rece
INGREDIENTE
Nada pe baza de faina de peste 900 gr
Tarate de grau 900 gr
Biscuiti cu vanilie sau cacao 600 gr
Faina de oase 300 gr
Srot de floarea soarelui 300 gr
2 pliculete de budinca (praf) cu aroma de caramel
Mod de preparare: Cantitatile de mai sus sunt suficiente pentru prepararea a circa 3 kg de nada .Toate ingredientele vor fi macinate foarte fin si apoi vor fi amestecate in stare uscata. Pe malul apei se va adauga apa atat cat e nevoie pentru a obtine niste cocoloase destul de moi cu care vom nadi la inceput (circa 40 %) ,apoi cu restul vom nadi pe parcursul partidei in cantitati mici.
recomandata in perioada calda
INGREDIENTE
Biscuiti simpli 1 kg
Srot de floarea soarelui 300 gr
lapte praf 300 gr
Mod de preparare: Biscuitii se vor macina foarte fin cu o rasnita electrica sau manuala. La fel si sroturile, apoi cele trei componente se vor amesteca foarte bine in stare uscata. Umectarea se va face cu apa din balta in asa fel incat sa obtinem o nada cu consistenta semilichida.

NADA PENTRU SCOBAR

INGREDIENTE
Nada Benzar Mix Scobar 2 kg
Nada Sensas 3000 Super Riverr 1 kg
Nada PV1 Benzar 500 gr
aditiv lichid Sensas Aromix-Brasem 250 ml
Terre de rivier Sensas 2 kg
Viermusi 300 gr
Mod de preparare: Intr-un vas se amesteca aditivul lichid cu 1,5 litri de apa. Nadele uscate se amesteca bine intre ele apoi se adauga componenta lichida. Se lasa 20 minute dupa care adaugam pamantul si eventual putina apa, in asa fel incat bulgarii formati sa nu se desfaca usor. Se trece totul printr-o sita cu ochiuri medii pentru omogenizare. Viermusii vor fi adaugati chiar inainte de pescuit. Se formeaza bulgari de marimea unei portocale cu care vom nadi locul de pescuit.

NADA PENTRU PLATICA

INGREDIENTE
Mamaliga 500 gr
Nada pentru platica 500 gr
TTX 500 gr
Miere 100 - 200 gr
Mod de preparare: TTX -ul trebuie sa fie macinat fin de acasa. Nada pentru platica se umecteaza in mod obisnuit apoi se amesteca cu mamaliga si cu mierea pana obtinem o pasta omogena si destul de moale. In aceasta pasta se va adauga treptat ttx-ul macinat fin, neumectat si se va amesteca bine urmarind sa obtinem o consistenta ceva mai tare, dar nu exagerati! Aceasta nada poate fi folosita pe momitor si a fost testata pe Dunare cu rezultate bune.