APERITIVE
Caltabosi
Timp de preparare:
2 h (complexitate ridicata)
Ingrediente:
1 kg. orez, 1/2 kg ficat de porc, 1/2 de plaman, 1,5 kg de carne de la cap, 1 inima, 300 gr. de slanina de
langa cap,intestine mai groase de la porc, 1 ceapa, sare, piper, cimbru, maioran
Mod de preparare:
Carnea, plamanii, inima si 150 gr de slanina se pun la fiert. Cand se vede ca sunt cam pe jumatate
fierte, se pune si ficatul. Orezul se fierbe separat. 150gr. slanina se prajeste, apoi se pune si o ceapa la
prajit.
Dupa ce toate organele si carnea sunt fierte se toaca toate si se amesteca cu slanina prajita, ceapa si
orezul. Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru, maioran si se framanta bine, avand grija sa nu se
sfarme prea tare orezul.
Oua umplute
Timp de preparare:
40 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
6 oua, 1-2 sardele frecate cu unt, 3 lingurite mustar, 1 lingurita cas ras, sare, piper, 1/2 pahar maioneza
Mod de preparare:
Se fierb ouale, se curata de coaja, se taie jumatati, se scot galbenusurile, care se freaca cu pasta de
sardele, casul ras, sarea si piperul. Cu aceasta umplutura se umplu ouale Deasupra se toarna maioneza.
Piftie
Timp de preparare:
6 h40 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
un rasol de vaca, doua tacimuri de pasare, doua picioare de porc, zarzavat pentru supa, sare, piper
boabe, un gogosar murat, usturoi.
Mod de preparare:
Picioarele de porc se pirlesc pe foc viu, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se spala in
mai multe ape. Rasolul de vaca, picioarele de porc si tacimurile de pasare se pun intr-un vas mare cu 10
l de apa.
Se asaza in castronase mici (de o portie). Inainte de servire se cufunda usor castronasele cateva secunde
in apa fierbinte si piftia se desprinde usor. Se rastoarna pe platoul de servire.
Salata de boeuf
Timp de preparare:
1 h (complexitate redusa)
Ingrediente:
1/2 k. carne fiarta, 1/2 kg. cartofi, 1/4 kg. mazare, 1 buc. morcov, 1 buc. patrunjel, 1 buc. telina mica, 1-
2 buc. castraveciori murati in otet, 1-2 buc. gogosari, 3-4 buc. mere, 5-6 linguri maioneza, o lingurita
mustar, sare, piper, masline, 2 oua rascoapte, verdeata
Mod de preparare:
Carnea fiarta se taie in cuburi mici la fel si cartofii fierti, se amesteca cu mazarea fiarta, telina si
morcovul rase crude sau fierte, castraveciorii si gogosarii taiati cuburi. Merele se rad si se adauga in
ultimul moment, se amesteca cu sare, piper si 3 linguri de maioneza. Se asaza salata in farfuria de
servit, se da forma dorita, se netezeste cu cutitul si se acopera cu restul de maioneza. Se garniseste dupa
dorinta cu masline, cu gogosari, verdeata etc.
Chiftelute
Timp de preparare:
(complexitate redusa)
Ingrediente:
Pentru 10 portii a doua bucati: 200 g carne de vita, 200 g morcovi, 100 g telina, 100 g patrunjel, 50 g
ceapa, 50 g verdeaţa, 300 g cartofi, 100g carne de porc, 2 oua, 60 g faina, 150 ml ulei, 1 g piper, 500 g
ardei gras pentru decor.
Mod de preparare:
Zarzavaturile si legumele se curata, se spala si se taie in patru. Ceapa se taie marunt, verdeata se curata,
se spala, se zvinta si se toaca marunt. Ardeii grasi se curata si se spala. Zarzavaturile si cartofii se fierb,
se racesc si se trec prin masina de tocat cu sita deasa impreuna cu carnea. Se amesteca pasta obtinuta cu
uleiul, verdeata, ceapa, ouale si condimentele pina se omogenizeaza. Din pasta obtinuta se formeaza
chiftelute mici (doua la portie) apoi se trec prin faină si se prajesc in ulei infierbintat. Se servesc cu
ardei gras.
Toba de porc
Timp de preparare:
3 h30 min (complexitate medie)
Ingrediente:
carne de proc: picioarele, urechile, sorici, ficatul, limba, carne macra de la git, limba, muschiulet; sare,
piper,
Mod de preparare:
Se spala si se pirlesc bine picioarele si urechile. Se rade soriciul cu cutitul, se spala din nou si se albeste
prin frecare cu malai.
Se pun sa fiarba intr-o oala mare pilna cu apa rece, se aduna spuma de mai multe ori, se adauga sare si
piper si se continua fierberea.
Cind furculita patrunde usor in carne, se puna sa fiarba ficatul, limba, carnea macra de la git, limba si
muschiuletul, toate clocotite inainte in alta apa, care se arunca. In timpul fierberii oala se tine
descoperita. Se fierb toate pina carnea se desprinde de pe os. Se lasa sa se racoreasca putin in zeama in
care au fiert, dupa care se taie totul in cuburi potrivit de mari, se amesteca cu slanina taiata felii,
se sareaza si condimenteaza dupa gust.
La fiert se pot pune foi de dafin si putin vin, condimente care parfumeaza carnea si o fac mai
gustoasa.
Saratele
Timp de preparare:
1 h (complexitate redusa)
Ingrediente:
500 gr faina, 500 gr. margarina, 500 gr branza sarata, 2 lingurite praf de copt, susan sau
chimen(facultativ), un galbenus de ou pt. uns
Mod de preparare:
Important este sa fie cantitati egale de faina, margarina si brinza, se framinta aluatul si se puna la rece o
jumatate de ora. Se pune pe planseta si se intinde de grosime de jumatate de centimatru. Se taie in ce
forme doriti, adica betisoare, sau putin mai late, se ung cu galbenus, se presara susan sau chimen. Se
coc la foc iute.
Branza cu usturoi
Timp de preparare:
5 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
un pachet brinza grasa de vaci de 200 grame, 2 linguri smintina, un virf cutit boia, un virf cutit sare, 2
catei de usturoi
Mod de preparare:
Se pun in cuva de mixer (blender) ingredientele, se mixeaza circa 2-3 minute pina ce amestecul devine
o pasta fina.
Se toarna compozitia intr-un bol si se orneaza cu boia si o frunza de patrunjel.
Salata boeuf cu oua
Timp de preparare:
15 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
4-5 oua fierte tari, 3-4 castraveti murati, 300 gr. carne de vita fiarta, 3 linguri maioneza, 2-3 linguri
ketchup, 100 gr. smintina
Mod de preparare:
Se taie toate foarte marunt si se amesteca bine cu maioneza, ketchup si smintina. Se sareaza si
condimenteaza dupa gust.
Se serveste rece, ornata cu castraveciori murati
Bucheuri de cartofi
Timp de preparare:
1 h55 min (complexitate medie)
Ingrediente:
1 kg cartofi,1/4 kg brinza de oi, 100 gr. cascaval, 10 gr. drojdie, 2 oua, faina cit cuprinde
Mod de preparare:
Se fierb cartofii in coaja, se curata, se trec prin masina de tocat carne impreuna cu 3/4 din brinza si
cascavalul. Se amesteca cu ouale intregi, drojdia si cu faina, sa se obtina o coca moale. Pe o planseta
presarata cu faina se intinde o foaie in grosime de 1/2 cm, se taie forme rotunde cu paharul. Pe o rondea
se pune umplutura (carne pregatita ca pentru musaca, brinza, sunca etc.) si se lipeste cu alta rondea
simpla. Se prajesc in grasime.
Se servesc simple sau presarate cu cascaval ras
Pateuri aperitiv
Timp de preparare:
1 h15 min (complexitate medie)
Ingrediente:
Pentru aluat: 1 kg. faina, 1/2 kg. untura (osinza) tocata prin masina de 2 ori, 1 pahar mic de apa calduta,
drojdie si sare;
Pentru umplutura: 1/2 kg. telemea, 100 gr. unt, 2 linguri faina, 2 oua intregi, putin lapte si sare;
Mod de preparare:
Se prepara aluatul si se lasa sa se odihneasca 10 minute, apoi se intind foi subtiri de 1/2cm. Se framinta
telemeaua cu untul, faina, ouale, laptele si sarea.
Se intinde foaia si se taie patrate de dimensiune potrivita, se umplu cu brinza si se dau la cuptor, care a
fost inainte incins. Se lasa pina se rumenesc usor.
Rulada cu crema de branza
Timp de preparare:
(complexitate redusa)
Ingrediente:
60 gr unt, 60 gr faina, 300 gr lapte, 4 oua, 200 gr branza moale, 50 gr parmezan, o mana masline, 150
gr mortadella, 50 gr cascaval taiat cubulete mici, marar, patrunjel sau ce verdeata vreti voi, ardei rosu
cubulete mici, 50 gr smantana groasa
Mod de preparare:
Facem un sos bechamel din unt, faina, lapte, astfel: topim untul la foc mic, adaugam toata faina si
amestecam sa nu se formeze cocoloase, apoi adaugam laptele rece treptat si amestecam, o lasam pe foc
sa se lege bine. O dam la o parte si asteptam sa se raceasca.
Pana se raceste sosul facem crema de branza. Mixam branza cu smantana, cubuletele de cascaval,
verdeata, mortadella, ardeii, maslinele, pana se transforma in crema. O bagam la frigider.
Separam albusurile de galbenusuri. Adaugam galbenusurile pe rand in sosul bechamel rece si mixam.
Dupa ce am incorporat toate galbenusurile adaugam treptat albusul batut bat si amestecam de jos in sus
pana se inglobeaza tot albusul. Punem aluatul in tava de cuptor tapetata cu unt si hartie copt. Pudram cu
parmezanul ras aluatul si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru maxim 30 minute.
Dupa 30 minute o scoatem: o ungem (cat e calda cu crema ) si o rulam. O punem in folie aluminiu si o
dam la rece 2-3 ore (eu am lasat-o 45 minute).
Ciuperci umplute cu branza
Timp de preparare:
30 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
10-12 ciuperci, sare, unt, 2 linguri bune de branza, patrunjel sau marar, parmezan
Mod de preparare:
Se aleg ciuperci albe, frumoase si potrivit de mari. Se spala, tinandu-le pe masura ce se spala in apa cu
putina lamaie ca sa nu se inegreasca. Deoparte se aseaza ciupercile intr-o cratita la foc sa se inmoaie pe
jumatate, punand in fiecare un pic de sare si unt. Cotoarele se toaca si se calesc cu sare si unt. Se trece
prin masina de tocat sau sita branza, se amesteca cu cotoarele pana devine ca o pasta, se pune si
patrunjel sau marar tocat marunt si se umplu ciupercile. Apoi se presara parmezan si unt pe deasupra si
se da la cuptor pana se rumenesc. Se servesc fierbinti.
Parjoale de ficat
Timp de preparare:
30 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
1/2 kg. ficat de porc, 1 ou, un cartof crud, faina, verdeata, piper, sare
Mod de preparare:
Se dau ficatul si cartoful crud prin masina de tocat, obtinindu-se o pasta omogena. Se adauga celelalte
ingrediente. Din compozitia obtinuta se fac pirjoale mici, care se coc la foc iute.
Se servesc cu salata de rosii sau cu cartofi natur.
Cartofi cu lebar
Timp de preparare:
20 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
Ingrediente (pentru 6 bucati): 3 cartofi mari (nesfaramiciosi),
4 cepe,
150 g lebar (sau caltabos),
circa 500 g sare de mare,
2-3 fire patrunjel verde.
Mod de preparare:
Se fierb cartofii circa 20 de minute si in ultimele 3 minute se introduc in apa si cepele intregi,
necuratate. Se lasa sa se scurga, dupa care se curata cartofii de coaja si se taie in doua pe lung. Lebarul
se curata de pielita si se taie felii groase de 1 cm. Se presara sarea intr-o forma termorezistenta si peste
ea se aseaza cartofii cu taietura in sus. Deasupra, se pun feliile de lebar si frunzulitele de patrunjel, iar
cepele - cu coaja cu tot - se taie in doua pe orizontala si se pun in forma. Cartofii se dau circa 20 de
minute la cuptorul incins la 200gr. si se servesc fierbinti.