Pescarul

User info

Welcome, Guest! Please login or register.


You are here » Pescarul » Retete culinare bebelusi » Retete bebelusi 3-6 luni aperitive


Retete bebelusi 3-6 luni aperitive

Posts 1 to 8 of 8

1

Principalele indicatii in prepararea acestor mancaruri sunt:

1 NU folositi sarea, dar puteti introduce in mancarea gata preparata cateva cristale de sare iodata
dupa 6 luni pentru aportul sau de iod
2 NU folositi zaharul decat daca este nevoie, fiert in preparate, in cantitati mici – solutie 5%
3 NU prajiti alimentele / ingredientele.
4 NU frigeti carnea sub nici o forma – gratar sau in ou sau in faina….
5 NU folositi condimente – piper, scortisoara, sau alte condimente din comert
6 Oferiti sugarului zilnic numai unul din urmatoarele alimente, ajungand la o  frecventa
saptamanala, astfel: de 2-3 ori galbenus, de 1-2 ori carne peste alb, 1 data ficat pasare, carne de
vita sau pasare in restul zilelor.
7 Oferiti zilnic macar 2 mese de lapte (dimineata si seara – dupa 7-8 luni) si cat mai multe produse
lactate: iaurt, branza, urda, cas ….
8 Oferiti cat mai multe fructe si legume zilnic.

1. APERITIVE – preparate reci sub diferite forme si compozitii.
2. SUPE, CIORBE - Pentru inceput, este bine ca supa sa fie o "zeama lunga" din radacinoase, in care
dai prin sita deasa cateva bucatele de morcov, pastarnac, telina si radacina de patrunjel. Ceapa este
bine sa o coci inainte de a o pune in supa. Ulterior, poti adauga cartofi sau dovlecei, transformand-
o in supa-crema.
3. SOSURI, PIREURI, SOTEURI, SUFLEURI, PREPARATE DIN CARNE - La circa 2-3
saptamani de la
introducerea supei de zarzavat, e momentul pentru carne (bine fiarta, mixata initial, preferabil de
pasare sau de vita). Dupa varsta de 6 luni e bun si ficatul de pasare (este bogat in fier).
Piureul, consistent si hranitor, la inceput va fi doar de cartofi, apoi de cartofi amestecati cu morcov
sau cu dovlecel, in care mai tarziu isi vor gasi locul cateva firicele de carne sau galbenus de ou.
4. GUSTARI - De pe 8-9 luni ii poti da puiului tau cate o feliuta de chec fara cacao sau alte dulciuri,
pe care este recomandat sa le pregatesti chiar tu. Dulceturile din comert nu sunt recomandate,
continand conservanti, coloranti etc. Evita dulciurile concentrate, cum ar fi dulceata, gemul sau
ciocolata De la 9-10 luni ii poti da puiului preparate in toata regula: budinci, ciulama, papanasi,
paine si produse de panificatie, mamaliga, vegetale boabe.

0

2

0 Branza dulce ( dupa 5 luni)

Ingrediente: 1 litru lapte praf, 7-8 tablete calciu lactic

Mod de preparare: Se fierbe laptele si se adauga

pastilele zdrobite continuand fierberea si amestecand
pana se separa zerul. Se serveste dupa racire.

0

3

1 Prima supa (dupa 4 luni)

Ai nevoie de: 500 ml apa, un morcov, o radacina de
patrunjel, 1/2 pastarnac, 1/4 telina, o ceapa, frunze de
patrunjel.
Cum procedezi: Coci ceapa pe o tava, la cuptor, pana
cand se patrunde bine. Foloseste o oala sub presiune sau
una cu fund dublu, neaparat acoperita.
Lasa legumele sa fiarba la foc mic aproximativ o ora, 2
apoi strecoara zeama si las-o sa mai clocoteasca
impreuna cu patrunjelul (intreg) si doua lingurite de ulei.
Indeparteaza la sfarsit verdeata. Poti sa dregi supa cu
putina zeama de lamaie

0

4

2 Supa-crema de rosii ( dupa 5 luni)

Ai nevoie de: 3 rosii mari, doi morcovi taiati
rondele, 2-3 cartofi mijlocii, un ardei gras, o
legatura de verdeata, frunze de telina, o ceapa, o
lingura de smantana, o lingurita de ulei, 500 ml
de apa.
Cum procedezi: Fierbe mai inatai morcovii,
ceapa, ardeii si cartofii. Adauga rosiile pasate
sau date pe razatoare si fierbe totul inca 10
minute. Inainte cu doua minute de a lua supa de
pe foc, adauga frunzele de telina, o jumatate de
lingurita de zahar, o lingurita de ulei! Apoi,
paseaza totul printr-o sita sau cu mixerul! Se
serveste calda sau rece la temperatura camerei,
adaugand si smantana (dupa 8 luni).

0

5

3 Supa de zarzavat (dupa 4 luni)

Ingrediente: 400-500 ml apa, morcovi, patrunjei,
cartofi, pastarnac, telina, dovlecel, ceapa. De la 5
luni se pot introduce si guliile, rosii, ardei, salata,
fasole verde iar dupa 8-9 luni conopida
Mod de preparare: Se spala bine legumele si se
adauga in apa fierband timp de 1-2 ore. Se strecoara si 4
se serveste ca atare. Pentru sugarii mai mari (peste 5-6
luni) se poate adauga orez si se fierbe inca 20 minute.
Se poate pastra la frigider doar supa limpede fara
fainoase.

0

6

4 Supa de zarzavat (dupa 5 luni)

Postata de Lenuta Lazarec, Braila
Ai nevoie de: apa, 500 ml apa, morcov 100 g,
radacina patrunjel 25 g, cartofi 50 g , o ceapa mica.
Cum procedezi: Cureti si speli bine zarzavaturile.
Apoi le tai marunt (in afara de ceapa pe care o pui
intreaga, iar la sfarsit o scoti).
Pui toate ingredientele in apa rece la fiert 1 ora si
jumatate, intr-un vas acoperit. Cand zarzavaturile
sunt bine inmuiate (se zdrobesc usor cu furculita),
strecori supa. Apoi o mai pui la fiert inca 10-15
minute.

0

7

5 Supa de legume cu carne ( dupa 5 luni)

Ingrediente: supa de zarzavat, 20-30 g carne pasare
Mod de preparare: Se fierbe carnea in apa cca 20
minute dupa care se adauga toate legumele si se fierbe
inca 20 minute

0

8

Supa crema de zarzavat ( dupa 4 luni)

Ingrediente: supa de zarzavat, faina orez /faina
porumb / tapioca
Mod de preparare: Se prepara supa de zarzavat ca
inainte si se adauga in biberon sau in castronel faina
de orez sau orez cereale si se agita bine.

0


You are here » Pescarul » Retete culinare bebelusi » Retete bebelusi 3-6 luni aperitive