Pescarul

User info

Welcome, Guest! Please login or register.


You are here » Pescarul » Preparate din peste » Preparate


Preparate

Posts 1 to 10 of 10

1

Bors pescaresc:
1,5 kg  peşte  mărunt  ( în jur de10 cm), 1 kg  peşte  mai  mare, 2 cepe, 2 ardei
          graşi,4-5 roşii,o rădăcină hrean,o rădăcină pătrunjel,1,5 l apă,1l borş,pătrunjel
          pătrunjel şi leuştean,sare şi piper.

Peştele se curăţă şi se spală. Peştele mare,se porţionează şi se aşează pe o farfu-
rie,iar cel mic se pune la fiert într-o oală. Când  este  fiert,se strecoară  în aşa fel ca în
strecurătoare să  rămână capetele şi oasele, iar carnea să treacă cu zeama.În această
zeamă se pun la fiert zarzavaturile bine spălate şi tocate.Când acesta e fiert,se scoate
cu spumiera, iar  în  oală se pun la fiert bucăţile de  peşte mare cu borşul fiert separat
şi spumuit. După ce fiertura  a  clocotit 10 minute, trageţi  oala  de  pe foc şi  puneţi în
ea  leuşteanul şi pătrunjelul  tocat. Acoperiţi oala pentru  câteva minute, apoi potriviţi
gustul de sare şi de acreală.La masă se serveşte cu hrean ras deasupra.

0

2

BORŞ de  PEŞTE  cu  USTUROI:

1 Kg peşte, 2 cepe, 2 ardei  graşi, 2 morcovi, 3 l apă, 500 ml borş,2 roşii, sare,
            oţet,leuştean,mujdei(frecat cu ulei,puţin oţet şi sare, până  capătă  un  aspect
            lăptos)
Legumele se  toacă mărunt şi se pun la fiert în apă cu sare. Peştele  se curăţă şi se
spală. Dacă este cât palma, se lasă întreg; mai mare,se  taie bucăţi. Când legumele au
fiert,se adaugă borşul.După câteva clocote,se pune peştele  în oală şi  se fierbe, la foc
mic, cu grijă,să nu se fărâme.Se potriveşte zeama de sare şi oţet. Se adaugă  leuştean
şi se serveşte cu mujdei de usturoi.

0

3

CIORBĂ  LIPOVENEASCĂ:

Se fierb legumele ,tăiate mărunt, (2 cepe, 2 morcovi,o sfecla mică, un păstârnac,o
felie  de  ţelină, 2 cartofi, 3 roşii, 2 ardei)  în trei  litri de apă. După ce au fiert,se pune peştele,1-1,5 kg ,curăţat, spălat şi porţionat. Ciorba  se  acreşte cu oţet. După ce se ia
oala de pe foc, se pune  piper  şi  pătrunjel şi leuştean.

0

4

CIORBĂ  de  PERIŞOARE  cu  ŞTIUCĂ  sau  ALT  PEŞTE  ALB:

1,5 kg ştiucă(sau …),350 g ceapă,200 g miez pâine,150 g morcov,100 g păstâr-
         nac,400 g roşii,100 g orez,2 ouă,100 g  zeamă lămâie, 150 g smântână, 100 ml
         ulei, 2  legături  pătrunjel verde,2 legături de leuştean.

Se trec, de doua ori, prin maşina de tocat,fileurile de ştiucă cu 200 g ceapă şi mie-
zul de pâine înmuiat în apă şi stoarsă.Se adaugă ouăle, o legătură de  pătrunjel şi una
de   leuştean, tocate  mărunt, şi se condimentează după gust. Se amestecă toate şi se formează  perişoare. Restul de 150 g ceapă,  se  toacă  mărunt şi se căleşte în ulei. Se
adaugă morcovii şi păstârnacul raşi şi se  călesc împreună  câteva minute. Se adaugă
cam 3 l apă şi se fierbe cca 1 oră. Se pun  la fiert perişoarele,roşiile ce au fost opărite, curăţate de coajă şi seminţe,tăiate în cuburi şi  apoi  orezul ce a  fost fiert separat. Se
mai fierb împreună 20 de  minute, se adaugă  smântână şi se acreşte cu  zeamă de lă-
mâie.Se potriveşte gustul de sare şi se adaugă restul verdeţei tocate mărunt.

0

5

SARAMURĂ de PEŞTE:

1-2 kg peşte, în funcţie de meseni,0,5 kg roşii,ardei iute,o legătură de pătrunjel
         o legătură leuştean,puţin ulei,Vegeta sau Knorr.

Jumătate din peşte, curăţat-spălat, se frige pe o tablă,presărată cu sare şi cealaltă jumătate îl prăjeşti în ulei.După peşte,frige pe tablă şi roşiile.Pui într-o cratiţă 100 ml
apă la fiert şi în ea adaugi ardei iuţi,tocaţi,roşiile coapte pe tablă şi date  pe  răzătoare
şi cubul de Vegeta sau Knorr.După ce a dat în clocot,adaugă în cratiţă şi peştele,ames
tecat (prăjit + fript) şi lasă-l să dea în clocot.Trage cratiţa de pe foc şi adaugă pătrun-
jelul şi  leuşteanul tocat mărunt.Se consumă cu mămăliguţă.

0

6

SARAMURĂ  de  BURTĂ  de  CRAP:

800 g burtă de crap,boia de ardei,15 g ardei iute,25 g sare,cimbru,100 ml ulei.

Burta se curăţă şi se spală.Se sărează şi se pune pe grătar sau pe o tablă de metal
pusă la foc.Se întoarce de pe o parte pe alta să se frigă apoi se aşează pe un platou.
      Într-un vas se pune la fiert apă cu sare în care s pun condimentele şi uleiul.Ames-
tecul se toarnă peste burta friptă şi aşezată pe platou. Se  va servi cu mămăliguţă iar
vodca ţuica sau un vin alb sunt băuturile care se recomandă.

0

7

SARAMURĂ  de  CRAP:

Pune sare într-o tavă, lasă să se încingă bine, apoi aşează peştele curăţat 2-3 cepe
mari,un ardei gras,1-2 ardei iuţi,1-2 roşii şi dă tava la cuptor. Când acestea sunt gata,
toacă ceapa, roşiile, ardeii şi pune-le  într-un  castron cu puţină apă,sare,piper şi boia
de ardei. După  ce  se fierb  bine, se toarnă peste peştele aşezat deja pe un platou. Or-
nează cu verdeaţă şi gogoşari roşii.

0

8

PLACHIE  de  CRAP:

1 kg crap,750 g ceapă,150 ml ulei,500 g roşii,20 g usturoi,un fir cimbru,o foaie     
          de dafin,150 ml vin alb,piper şi sare.

Ceapa se taie felii,se căleşte în ulei şi se  pune  într-un  vas  de  Jena. Deasupra se
pun bucăţile de peşte condimentate cu sare şi piper.Roşiile se taie în  felii mai groase,
se aşază peste ceapa neacoperită cu peşte. Se toarnă restul de ulei, mujdeiul de ustu-
roi şi vinul.Se adaugă cimbru,foaia de dafin şi se dă tava la cuptor ca să fiarbă până ce
sosul scade suficient. Plachia de crap se consumă rece.

0

9

PLACHIE  de  CRAP:

1 kg crap,4 linguri ulei,5-6 cepe, o lingură bulion, 2 linguri făină, 2-3 boabe de
          piper, câteva felii subţiri de lămâie,sare,apă sau concentrat  de legume.

Tai bucăţi peştele, curăţat - spălat, îl sărezi  şi  îl  laşi să stea 15-20 minute. Ştergi
apoi  peştele  cu un prosop, îl treci  prin  făină şi apoi îl prăjeşti într-o cratiţă. În uleiul
rămas  de la  prăjire,pune ceapa  tăiată peştişori. Când  se îngălbeneşte, stinge cu apă
sau concentratul diluat de legume. Adaugă apoi bulionul,sare şi piper după gust,feliile
de lămâie şi bucăţile prăjite de peşte.

0

10

CRAP  la  CUPTOR:

Ai nevoie de un crap de 2-2,5 kg pe care îl cureţi de solzi şi  îl  despici pe spate.
De preferinţă se  lasă întreg, dar  se pot face 6 porţii. Cureţi 4 cartofi mari şi îi tai rondele.
Aşezi cartofii în tava aragazului într-un strat subţire. Peştele,cu un praf de sare,se pu-
ne  deasupra. Tai 2 ardei  fideluţă, 2 morcovi  rondele, două  roşii  mari, felii şi le aşezi
peste peştele pus în tavă.Tava o  umpli cu apă  doar  cât  să  acopere   cartofii  şi  stro-
peşti  conţinutul cu 100 ml de ulei. Dai tava  la cuptor  pentru  jumătate de oră. Atunci
când legumele se înmoaie şi  peştele  se  rumeneşte  deasupra, pregăteşti  un  sos din:
200 ml apă,200 ml suc de roşii, o căpăţână de usturoi curăţat şi zdrobit şi puţină sare.
Şi 100 ml vin alb ar fi nemaipomenit! Torni  sosul  în tavă şi mai laşi la cuptor 15 minu
te,pe urmă presari verdeaţă. Servit la masă,merge cu un şpriţ de vară .

0


You are here » Pescarul » Preparate din peste » Preparate